Olej kokosowy – zdrowy czy nie?

by OczyszczanieJelita.pl Posted on 200 views 0 comments

Olej kokosowy stał się prawdziwym ulubieńcem Polaków. Obecnie można go kupić w popularnych dyskontach spożywczych, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia! Cenimy go nie tylko ze względu na cudowne właściwości, ale przede wszystkim za wszechstronność użytkowania. Sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i w łazience, a nawet w domowej apteczce – wzmacnia odporność! Smak i zapach też jest niczego sobie! Fani pralinek Rafaello na pewno będą zadowoleni! Niestety w ostatnim czasie pojawiło się wiele wątpliwości dotyczących tego, czy olej kokosowy naprawdę jest taki zdrowy.

Olej kokosowy – cała prawda

15 czerwca br. American Heart Association (Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne) wydało oficjalne stanowisko na temat szkodliwości oleju kokosowego. Wynika z niego, że olej kokosowy jest niezdrowy. Czy to oznacza to, że powinnaś go usunąć ze swojej kuchni. Niekoniecznie! AHA to dość specyficzna organizacja działająca non profit. Jej teorie zahaczają o szeroko rozumianą skrajność. Jakiś przykład? Bardzo proszę. Członkowie AHA uważają, że aspartam jest nieszkodliwy. Szkoda tylko, że badania naukowe potwierdzają jego działanie rakotwórcze… Z nauką się nie dyskutuje, a ze znachorami? Jak najbardziej! Prawda jest taka, że AHA wytoczyło wojnę olejowi kokosowemu ze względu na jedną prostą przyczynę – wszechstronność działania. Amerykanie zaprzestali kupowania suplementów diety – przerzucili się na olej kokosowy, co poważnie odbiło się na kieszeni koncernów medycznych wspieranych przez AHA. Cały sekret w szkodliwości lub nieszkodliwości tego tłuszczu tkwi w procesie jego produkcji! Na półkach znajdziemy olej rafinowany i nierafinowany. Mają różne ceny – to fakt, ale czy coś jeszcze? Tak! Skład! I to właśnie na niego należy zwrócić uwagę!

Dobry olej kokosowy – na co zwrócić uwagę?

  • Skład – dobry olej kokosowy ma prosty i krótki skład. Zawiera tylko i wyłącznie olej z miąższu kokosa. Nic więcej!
  • Rafinowany czy nie? Nierafinowany to taki, który jest tłoczony na zimno. Posiada więcej wartości odżywczych. Z kolei jego konkurent produkowany jest przy użyciu wysokich temperatur, co w znacznym stopniu odbija się na jego właściwościach. Taki olej jest zazwyczaj bezzapachowy! Nie posiada charakterystycznego smaku oraz aromatu kokosa!
  • Konsystencja – biorąc pod uwagę fakt, że we wszystkim supermarketach panuje stała temperatura – poniżej 25 °C, olej kokosowy nie powinien mieć formy płynnej!

Olej kokosowy – zastosowanie

  • olejek do włosów
  • olej do samżenia
  • olejek do pielęgnacji ciała
  • preparat wybielający zęby
No votes yet.
Please wait...

Author

OczyszczanieJelita.pl

Misją naszego portalu jest popularyzacja wiedzy na temat zdrowia i aktywnego stylu życia. Specjalnie dla Państwa stworzyliśmy przestrzeń, w której znajdziecie fachowe porady z zakresu zdrowia, dietetyki, sportu oraz urody. Chcemy zachęcić Was do dbania o siebie oraz swoich najbliższych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *