Imbir – leczy i odchudza!

by OczyszczanieJelita.pl Posted on 218 views 0 comments

Imbir – jeszcze kilka lat temu świeży korzeń imbiru był niezłym rarytasem!!! Na szczęście to już przeszłość. Dzisiaj jest łatwo dostępny – bez problemu znajdziemy go w osiedlowym sklepiku czy supermarkecie. Kilogramowe opakowanie kosztuje ok. 13 zł! To świetna wiadomość! Nie wiem czy wiecie, ale imbir uznawany jest za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie!

  • poprawia krążenie
  • wzmacnia odporność
  • dodaje energii
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wykazuje działanie bakterjobócze
  • reguluje trawienie
  • usprawnia pracę jelit
  • przyspiesza metabolizm
  • łagodzi bóle menstruacyjne

Specjaliści twierdzą, że na temat zdrowotnych właściwości imbiru można napisać książkę.Trudno się z tym nie zgodzić. Ta cudowna przyprawa znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Znajdziemy ją w kremach pod oczy oraz tych antycellulitowych. Warto również wspomnieć o tym, że najnowsze badania naukowe potwierdzają korzystne działanie imbiru w walce z rakiem – a zwłaszcza z tym dotyczącym męskich narządów płciowych.

Imbir – jaki wybrać? Jak stosować?

Imbir można kupić w postaci surowej (korzeń), zmielonej, marynowanej lub kandyzowanej. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu jak największych korzyści zdrowotnych, wybierz opcję nr 1. Aczkolwiek wszystkie pozostałe też są w porządku. Świeży imbir ma bardzo charakterystyczny smak – całkowicie odmienny od tego w formie proszku. Niestety nie każdemu z nas przypadanie do gustu. Warto dodawać go do herbaty lub wody z cytryną. Z kolei ten mielony najlepiej pasuje do słodkich potraw! Chyba każdy z nas zna słynne ciasteczka imbirowe! Pycha! Natomiast ten marynowany stanowi idealny dodatek do sushi!

Imbir – na co zwrócić uwagę w trakcie zakupu? 

  • zwróć uwagę na to czy imbir ma ostry intensywny zapach oraz na strukturę jego skórki – powinna być lśniąca o nieregularnych kształtach – bez śladów przesuszenia
  • świeży imbir nie powinien mieć plam, a jego kolor powinien oscylować pomiędzy beżowym a kremowym
  • świeży imbir przechowuj w lodówce, najlepiej w woreczku strunowym
  • jeżeli kupiłeś imbir w atrakcyjnej cenie, jego nadmiar możesz zamrozić
  • skórkę, która pozostanie Ci po obieraniu możesz dodać do zup lub sosów

Imbir – przepisy, które warto znać!

  • Napój na grypę i przeziębienie – jeśli czujesz, że „coś Cię bierze”, zaparz sobie herbatkę z imbiru! Nie czekaj aż choroba rozłoży Cię na łopatki! Jej przygotowanie jest banalnie proste. 30 g świeżego imbiru zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu (ok. 10 minut). Następnie dodajemy jedna łyżeczkę cukru brązowego i dokładnie mieszamy. Gotowe! Taki napój pomoże zbić gorączkę, rozgrzeje organizm, złagodzi kaszel oraz wzmocni odporność.
  • Napój wspomagający odchudzanie – być może właśnie ten napój piła słynna aktorka Angelina Jolie – przynajmniej tak twierdzą tabloidy. Uważają, że właśnie jemu zawdzięcza swoją szczupłą sylwetkę. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo… Bez względu na spekulacje, warto po niego sięgnąć. Do szklanki przegotowanej wody dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz ten pozyskany z kawałka (3-4 cm) świeżego imbiru. Dla wzmocnienia efektu możesz dodać odrobinę ostrego pieprzu.
  • Rozgrzewająca kąpiel stóp z dodatkiem imbiru – kolejny patent na przeziębienie. Do miski wlej gorącą wodę, a następnie wrzuć dwie łyżki sproszkowanego imbiru. Wymieszaj. Mocz stopy przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie je wytrzyj i załóż ciepłe skarpety.
  • Imbir na problemy z żołądkiem – niewielki korzeń imbiru (3-4 cm) pokrój na cienkie plasterki i oprósz odrobiną soli. Żuj między posiłkami.

 

No votes yet.
Please wait...

Author

OczyszczanieJelita.pl

Misją naszego portalu jest popularyzacja wiedzy na temat zdrowia i aktywnego stylu życia. Specjalnie dla Państwa stworzyliśmy przestrzeń, w której znajdziecie fachowe porady z zakresu zdrowia, dietetyki, sportu oraz urody. Chcemy zachęcić Was do dbania o siebie oraz swoich najbliższych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *