Grzyby Reishi – cudowna moc Dalekiego Wschodu

by OczyszczanieJelita.pl Posted on 175 views 0 comments

Leczenie naturalne wzbudza coraz więcej emocji. Jedni potępiają – uważając za zwykłą hochsztaplerkę, a drudzy wręcz przeciwnie – twierdzą, że daje lepsze efekty niż to farmakologiczne. Te skrajne podejścia zachęcają do zajęcia pozycji  środkowego. Co prawda w wielu przypadkach leczenie naturalne nie zastąpi wizyty u lekarza, co nie zmienia jednak faktu, iż może pomóc. Uśmierzy ból, wzmocni oraz zregeneruje organizm. Nie chcę wszczynać dyskusji i wywoływać zamieszania. Chcę napisać o produktach roślinnych, które naprawdę mogą nam pomóc. Niewątpliwe są nimi grzyby reishi.

Grzyby Reishi 

Grzyby Reishi – tych grzybów nie znajdziesz w polskim lesie. Rosną one bowiem tylko na terenie Chin oraz Japonii – to właśnie tam zyskały przydomek grzybów nieśmiertelności, który zawdzięczają ponadprzeciętnej zawartości substancji aktywnych. Znajdziemy tutaj bowiem pokaźną liczbę:

  • steroidów
  • polinfenoli
  • polischarydów
  • glikoprotein
  • witamin i minerałów, zawierają: miedź, potas, cynk, mangan, witaminy z grupy B

Aczkolwiek najcenniejszą substancją jest polisacharyd beta-D-glukanu – chińscy uczeni twierdzą, że może wspomóc walkę z nowotworem, ale nie tylko. Znajduje również zastosowanie w leczeniu takich chorób jak:

  • astma
  • nadciśnienie
  • wrzody żołądka
  • chroniczna bezsenność
  • zapalenie płuc
  • anemia
  • niewydolność nerek
  • AIDS
  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • depresja
  • otyłość

Grzyby Reishi – kto może je stosować, a kto powinien ich unikać?

Niestety nie każdemu dane będzie skosztować tych grzybów. Kategoryczny zakaz dotyczy kobiet w ciąży, osób mających problemy z krzepnięciem krwi oraz tych przegotowujących się do poważnych operacji.

GRZYBY REISHI – jaka odmiana jest najbardziej wartościowa?

Wyróżnia się wiele odmian grzybów reishi:

  • czerwona
  • fioletowa
  • niebieska
  • czarna
  • zółta

Najcenniejsze właściwości zdrowotne posiada ta czerwona.

GRZYBY REISHI – jak stosować?

W przeciwieństwie do grzybów rosnących w naszych rodzimych lasach, grzyby reishi nie należą do najsmaczniejszych. Składają się bowiem w głównej mierze z niestrawnego błonnika, co sprawia, że przyjmuje się je głównie w formie przetworzonej – sproszkowanego ekstraktu zamkniętego w kapsułkach czy tabletkach. Mieszkańcy Wschodu wykorzystują czasami surowe grzyby do przyrządzania zup lub zdrowotnych naparów. Niestety, my nie mamy takiej możliwości.

GRZYBY REISHI – gdzie kupić?

Na rynku można znaleźć wiele preparatów zawierających w składzie ekstrakt z grzybów reishi. Ceny zaczynają się już od 39, a kończą na 150 złotych. Wszystko zależy od odmiany grzybów, na której bazuje preparat. Tego rodzaju środki są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno w tych stacjonarnych, jak i w tych internetowych.

GRZYBY REISHI – skutki uboczne

Skutki uboczne pojawiają się bardzo rzadko – nie częściej niż u jednego na 1000 pacjentów.  A nawet jeśli się pojawiają, to ustępują po upływie kilku dni. Osoby suplementujące grzyby reishi mogą odczuwać:

  • uporczywe bóle głowy
  • suchość w ustach
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego: wzdęcia, zaparcia, wymioty, biegunki

Warto wspomnieć o tym, że grzyby reishi zostały wpisane na rządową listę leków – oczywiście mam tutaj na myśli Chiny.

 

No votes yet.
Please wait...

Author

OczyszczanieJelita.pl

Misją naszego portalu jest popularyzacja wiedzy na temat zdrowia i aktywnego stylu życia. Specjalnie dla Państwa stworzyliśmy przestrzeń, w której znajdziecie fachowe porady z zakresu zdrowia, dietetyki, sportu oraz urody. Chcemy zachęcić Was do dbania o siebie oraz swoich najbliższych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *