Czosnek – naturalny antybiotyk

by OczyszczanieJelita.pl Posted on 121 views 0 comments

Sezon grypowy w pełni. Zewsząd czyhają na nas wirusy i bakterie. Trzeba sobie jakoś z nimi poradzić. Najlepiej w naturalny sposób. Mleko z miodem, syrop z cebuli, a do tego wszystkiego ząbek czosnku. Czosnek zawiera allicynę – naturalny antybiotyk, który wzmacnia mechanizmy obronne organizmu. Nie może go zabraknąć w Twojej kuchni!

Czosnek -pomimo tego, że jest stosowany w medycynie od bardzo dawna – był znany już w starożytności, to dopiero 1944 trafił do laboratorium. Badania potwierdziły jego cudowne właściwości. Już jeden ząbek czosnku dziennie wystarczy, aby zaobserwować jego zbawienny wpływ na nasz organizm! A zatem do warzywniaka marsz!

Lecznicza moc czosnku

Oprócz wspomnianej allicyny, czosnek zawiera wiele innych substancji wykazujących działanie prozdrowotne.

  • flawonoidy
  • flawony
  • związki śluzowe
  • selen, fosfor, wapń, magnez, żelazo
  • witamina A, witamina C, witaminy z grupy B oraz PP

Działanie przeciwbakteryjne

Czosnek działa zarówno na bakterie Gram-ujemne jak i Gram-dodatnie. Na wyszczególnienie zasługuje fakt, iż doskonale radzi sobie z pałeczkami Helicobacter pylori, przyczyniającymi się do powstawania wielu chorób nowotworowych. Zwalcza również bakterie Mycobacterium odpowiedzialne za rozwój gruźlicy. Dodatkowo stymuluje rozwój dobrych bakterii z rodziny Lactobacillus. 

Działanie przeciwirusowe

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwwirusowe względem: Herpes Simplex, Influenzae B virus, Cytomegalovirus, Vesicularvirus, Rhinovirus. Zdaję sobie sprawę z tego, że nazywy te niewiele wam mówią…Dlatego w celu uproszczenia napiszę, że czosnek doskonale zwalcza wirus opryszczki!  Za ów działanie odpowiada przede wszystkim allicyna.

Działanie przeciwgrzybicze

Czosnek skutecznie zabija bakterie Candidy albicans odpowiedzialnej za powstawanie grzybicy.

Działanie przeciwpasożytnicze

Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu przeciwpasożytniczemu, czosnek jest bardzo skuteczny w walce z pierwotniakami.

Działanie antynowotworowe

Dotychczas przeprowadzone badania wykazały silną zależność pomiędzy jadłospisem bogatym w czosnek, a mniejszą zachorowalnością na nowotwory układu pokarmowego. Potwierdzono również działanie antyproliferacyjne – przeciwdziałające namnażaniu komórek rakowych. Nie sposób nie wspomnieć też o tym, że czosnek jest silnym przeciwutleniaczem – chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Działanie w obrębie układu sercowo-naczyniowego 

Czosnek wyróżnia się też wysoką aktywnością działania w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Chroni przed miażdżycą, zawałem serca oraz redukuje wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Działanie anti-aging

Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy, czosnek wykazuje silne działanie odmładzające! Hamuje działanie wolnych rodników, spłyca zmarszczki oraz zapobiega powstawaniu nowych. Dostarcza również wielu witamin i minerałów – bardzo ważnych dla zdrowego wyglądu skóry. Warto również wspomnieć o tym, że czosnek chroni przed żylakami i pajączkami!

Czosnek – zastosowanie

  • wzmocnienie odporności
  • redukcja zbyt wysokiego poziomu cholesterolu
  • leczenie nadciśnienia
  • leczenie miażdżycy
  • leczenie cukrzycy
  • leczenie grzybicy
  • leczenie wewnętrznych oraz zewnętrznych stanów zapalanych organizmu

Czosnek – skutki uboczne

Większość osób może go stosować bez obaw. Jednak istnieje pewna grupa ludzi, która powinna zachować szczególną ostrożność. Albowiem czosnek może wywoływać alergie oraz migreny! Rada ta dotyczy przede wszystkim tych, którzy przyjmują leki przeciwzakrzepowe. Z kolei u zwykłych śmiertelników, czosnek może wywoływać takie objawy jak: wzdęcia, mdłości, wymioty, nieświeży oddech. Oczywiście nie są one szkodliwe… Co najwyżej uciążliwe czy irytujące… 😉

polak kontra chińczyk-jaki czosnek wybrać?

Ten, kto ogląda program pani Magdy Gessler jest świadomy tego, iż chiński czosnek jest niezdrowy! Wszystko przez wysoką zwartość chemikaliów, pleśni oraz grzybów. Kusi nas przede wszystkim ceną. Najczęściej znajdziemy go  w supermarketach, trochę rzadziej w lokalnych warzywniakach. Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? W naszym rodzimym warzywie ząbki nie są aż tak równe i śnieżnobiałe jak te u wschodniego sąsiada. Łupina posiada szaro-różowy kolor.

Czosnek – jak jeść?

2-3 ząbki dziennie wystarczą, aby wspomóc organizm w walce z bakteriami. Aby jak najlepiej wykorzystać właściwości prozdrowotne czosnku, należy go rozgnieść 10 minut przed spożyciem.

Syrop do zadań specjalnych 

Przepis:

  • 1 główka czosnku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody

Czosnek należy obrać, a następnie zmiażdżyć. Dodać miód, cytrynę oraz wodę. Odstawić w ciemne miejsce na 48 godzin. Po upływie tego czasu, przecedzić przez gazę i wlać do zakręcanego pojemnika. Przechowywać w lodówce.

Dawkowanie:

  • dorośli – 2 łyżki dziennie
  • dzieci – 1 łyżka dziennie

 

No votes yet.
Please wait...

Author

OczyszczanieJelita.pl

Misją naszego portalu jest popularyzacja wiedzy na temat zdrowia i aktywnego stylu życia. Specjalnie dla Państwa stworzyliśmy przestrzeń, w której znajdziecie fachowe porady z zakresu zdrowia, dietetyki, sportu oraz urody. Chcemy zachęcić Was do dbania o siebie oraz swoich najbliższych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *