Błonnik Witalny to kompozycja najlepszych składników odżywczych

Błonnik Witalny to kompozycja różnorodnych substancji pochodzenia roślinnego, które po dostaniu się do organizmu nie są ani trawione, ani wchłaniane. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że błonnik zapobiega przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych m.in. otyłością, różnymi nowotworami oraz miażdżycą. Jako że przez układ trawienny przechodzi w praktycznie niezmienionej postaci, jest doskonałym środkiem detoksykującym.

Błonnik Witalny to mieszanina substancji o tzn. charakterze polisacharydowym i niepolisacharydowym. W środku znajdziemy m.in. celulozę, hemicelulozę, pektyny, gumy, śluzy oraz ligniny. Jego najważniejszą cechą fizyczną jest zdolność do pęcznienia pod wpływem płynów, co bezpośrednio pobudza układ trawienny, ze szczególnym uwzględnieniem jelit i prowadzi do wydalenie zbędnych produktów przemiany materii, toksyn oraz złogów. Każda substancja znajdująca się w błonniku ma zasadniczo inne działanie, jeśli chodzi o organizm człowieka.

  1. Ligniny – substancje o charakterze niepolisacharydowym, czyli nierozpuszczalne w wodzie. Naturalnie znajdziemy je w ziarnach zbóż oraz niektórych warzywach. Odpowiadają za detoksykację organizmu z nadmiaru kwasów żółciowych, a także regulują poziom cholesterolu pozbywając się tego „złego”. Jeśli chodzi o układ trawienny, przeciwdziałają jego dolegliwościom np. zaparciom, wzdęciom, biegunkom etc. Dodatkowo, zapobiegają powstawaniu kamieniu żółciowych oraz nowotworów odbytu.
  2. Celuloza – substancja o charakterze polisacharydowym, również nierozpuszczalna w wodzie. Naturalnie występuje w większości świeżych owoców oraz warzyw, a także w ziarnach zbóż. Odpowiedzialna jest za detoksykacje organizmu. Dodatkowo wspomaga wydalanie i przeciwdziała dolegliwościom układu trawiennego np. zaparciom. Celuloza reguluje poziom glukozy we krwi oraz zapobiega powstawaniu nowotworów końcowych odcinków układu pokarmowego.
  3. Hemicelulozy – substancje o charakterze polisacharydowym, częściowo rozpuszczalne w wodzie. Naturalnie występują w otrębach oraz ziarnach zbóż. Odpowiedzialne przede wszystkim za niwelowanie dolegliwości układu trawiennego – zaparć, wzdęć, biegunek. Przydatne przy diecie redukcyjnej, bowiem obniżają przyrost masy ciała. Dodatkowo, zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy.
  4. Pektyny – substancje o charakterze polisacharydowym, rozpuszczalne w wodzie. Naturalnie znajdują się w niemal wszystkich owocach. Związki te zalecane są szczególnie osobom borykającym się z dużym poziomem cholesterolu we krwi – obniżają jego poziom. Co więcej, zmniejszają ilość kwasów żółciowych, a także zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych oraz nowotworów układu pokarmowego.
  5. Gumy i śluzy – związki o charakterze polisacharydowym, rozpuszczalne w wodzie. Substancje te są dodawane do żywności. Odpowiadają za obniżenie poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi. Również polecane przy diecie redukcyjnej, bowiem w żołądku pęcznieją i powodują uczucie sytości.

Błonnik Witalny pełni w organizmie szereg pozytywnych funkcji. Po pierwsze: zapobiega wszystkim dolegliwościom układu trawiennego. Jako że po wchłonięciu płynów zwiększa swoją objętość, pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wydalanie kału (zapobiega zaparciom), reguluję pracę jelit (zapobiega biegunkom). Po drugie: pod wpływem wody pęcznieje i wypełnia żołądek, a co za tym idzie zmniejsza uczucie głodu (wspomaga odchudzanie). Rozpuszczalne składniki zawarte w błonniku hamują syntezę cholesterolu, a także usuwają kwasy żółciowe z wątroby (ogranicza ryzyko miażdżycy). Po trzecie: błonnik działa detoksykująco. Zawarte w nim składniki eliminują z organizmu kwasy żółciowe, metale ciężkie, substancje rakotwórcze oraz inne toksyny. Po czwarte: reguluje poziom glukozy we krwi. Znacząco opóźnia przemianę węglowodanów, przez co blokuje dostęp glukozy do krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny. Błonnik zalecany jest osobom borykającym się z cukrzycą.

No votes yet.
Please wait...