Amarantus – zacznij jeść, a nie pożałujesz!

by OczyszczanieJelita.pl Posted on 180 views 0 comments

Amarantus (szarłat) – choć znany był już w starożytności, dopiero teraz przeżywa swoją świetność. Właściwościami bije na łeb i szyję wiele tradycyjnych zbóż – w tym popularne proso, z którego produkuje się kaszę jaglaną.

  • Nie zawiera glutenu
  • Zawiera więcej białka niż mięso
  • Zawiera mnóstwo witamin i minerałów – więcej żelaza niż szpinak!
  • Stanowi bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, D, E
  • Jest źródłem przeciwutleniaczy oraz antyoksydantów
  • Zawiera skwalen, który chroni nas przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych
  • Stanowi doskonałe źródło magnezu, wapnia, fosforu, żelaza oraz sodu – 100 g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez
  • Ma trzykrotnie więcej błonnika niż żyto czy pszenica
  • Jest dobrym źródłem kwasu foliowego

Amarantus – czym właściwe jest?

Cztery tysiące lat temu stanowił podstawowy składnik diety Majów. Z kolei w Europie przez długi czas uznawany był za jedną z najpiękniejszych roślin ozdobnych… Dopiero w ubiegłym stuleciu doceniono właściwości zdrowotne amarantusa. W Polsce pierwsze plantacje tej rośliny powstały zaledwie 25 lat temu!

Amarantus – właściwości lecznicze

  • wzmacnia odporność organizmu
  • niweluje stany zapalane panujące w organizmie
  • usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz jelit
  • przyspiesza przemianę materii
  • opóźnia procesy starzenia
  • zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych
  • łagodzi objawy stresu
  • wspomaga pamięć i koncentrację
  • obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
  • usprawnia przepływ krwi
  • dba o prawidłowy rozwój płodu

Zalety amarantusa docenił nie tylko przemysł spożywczy, ale również kosmetyczny. Jego wyciągi znajdziesz w kremach, balsamach oraz maseczkach.

Amarantus – jak stosować

Amarantus jest sprzedawany w formie mąki, płatków, oleju oraz ziaren poppingu. Znajdziemy go również w gotowych produktach spożywczych: ciastkach, waflach ryżowych, musli. Można go wykorzystać do przygotowania naleśników, ciast, jako dodatek do sałatki czy jogurtu. Nieprzetworzony szarłat przygotowuje się w taki sam sposób jak ryż. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.

Niestety amarantus ma kilka wad….Jest trudno dostępny i drogi. Znajdziecie go w sklepach ze zdrową żywnością lub popularnym Rossmannie. Choć najprostszą,a zarazem najtańszą drogą nabycia amarantusa jest oczywiście Internet.

  • mąka – 12 zł za 0,5 kg
  • nasiona – 10 zł
  • amarantus ekspandowany – 7 zł
  • płatki amarantusowe – 8 zł
  • ciastka z dodatkiem amarantusa – 7 zł
  • batonik z dodatkiem amarantusa – 3 z

Amarantus – propozycja podania

Placuszki 

  • 150 g nasion amarantusa
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 300 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina soli
  • ulubione owoce
  • jogurt naturalny

Nasiona amarantusa przesyp do miseczki i zalej wodą. Odstaw na 8-12 h. Po upływie tego czasu odcedź i opłucz pod bieżącą wodą. Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz owoców, a następnie dokładnie zmiksuj. Odstaw na 15 minut. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka. Placki smaż na rozgrzanej patelni pokrytej odrobiną oleju. Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców i jogurtu naturalnego. Smacznego!

Deser z dodatkiem amarantusa

  • 150 g mrożonych truskawake
  • 40 g mrożonych bananów
  • 2 łyżki jogurtu natrualnego
  • 2 łyżki ziaren poppingu

Zamrożone truskawki oraz banany wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania tzw. efektu pyłku. Następnie dodaj jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany deser przełóż do miseczki i posyp ziarnami poppinigu. Smacznego!

No votes yet.
Please wait...

Author

OczyszczanieJelita.pl

Misją naszego portalu jest popularyzacja wiedzy na temat zdrowia i aktywnego stylu życia. Specjalnie dla Państwa stworzyliśmy przestrzeń, w której znajdziecie fachowe porady z zakresu zdrowia, dietetyki, sportu oraz urody. Chcemy zachęcić Was do dbania o siebie oraz swoich najbliższych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *